Od pátku de neděle, 6.–9. 4. 2023, se v nizozemském Eindhovenu konal Qualification Meet, čtyřdenní plavecký závod, na kterém se představil vysoký počet českých plavců. Bojovali o limity na MEJ, MSJ, MEU23 a na MS v japonské Fukuoce, které bude již za 98 dní.

Za KPS Ostrava bojovalo 5 plavců, z nichž mnozí jsou studenty SG Dany a Emila Zátopkových v Ostravě a členy CISO (Slavík, Tužilová).

V neděli v podvečer to našim plavcům přece jen vyšlo. Roman Procházka vymazal desetiletý český rekord Tomáše Plevka na 50 m VZ. Roman zaplaval nový český rekord v čase 0:22,62 a tím splnil limit na ME U23. V silné konkurenci obsadil 5. místo.

Junior Ondřej Slavík ve finále open na 50 m motýlek splnil limit na MSJ i MEJ a výkonem 0:24,46 obsadil vynikající 6. místo. V loňském roce plaval finále na EYOF a letos si to rozdá se silnějšími soupeři. Ve finále B na 50 m VZ Ondřej zaostal těsně za limitem (3 setiny).

Co na to naši plavci a trenér?

Trenér Libor Kohut dodal: „Jsem spokojen, Ondřej úkol splnil a jsem rád, že má splněný i limit MSJ. No a na juniorský rekord si ještě chvíli počká. Jsem moc potěšen, že Roman zaplaval po dlouhé době opět velmi kvalitní výkon, český rekord je opravdu vynikající.“ Oběma klukům i jejich trenérovi Liboru Kohutovi patří velká gratulace.

Ondřej Slavík

„Jsem velmi rád, že se mi podařilo v Eindhovenu na kvalifikačních závodech splnit limit na MEJ a MSJ na 50 m. Lhal bych, kdybych řekl, že to bylo snadné. Byla to dřina, ale stálo za to!  Aby to klaplo, musí se potkat plavec s chutí trénovat a najít dobrého trenéra. Když se to spojí, potom to funguje a jsou úžasné výsledky“.

Roman Procházka

„Na mé moznosti se mi povedl start a dokázal jsem se i po výjezdu držet s klukama, na vodě jsem postupem padesátky šel dopředu a z 8. místa se mi podařilo udělat 5. místo a k tomu český rekord a limit na ME. Pocitově se mi to jelo dobře, jsem spokojen. Vážím si práce a trpělivosti, kterou se mnou má můj trenér, Libor Kohut a naší skupiny. Jsem rád, že můžu trénovat v Ostravě“.