Během Velikonoc se zúčastnili basketbalisté BCM Ostrava včetně studentů SG silně obsazeného mezinárodního turnaje ve francouzském Cholet. Tým byl vytvořen výběrem hráčů ročníků 1995-96.

V základní skupině narazili v prvním utkání na silný tým z Nancy. Toto utkání se vůbec nevydařilo, měli příliš velký respekt z vysokých atletických pivotů soupeře a prohráli výrazným rozdílem, nemohli se prosadit z žádných pozic.

V dalším utkání nastoupili proti Bayernu Mnichov posílenému o nejlepšího pivota z Leverkusenu. Začali výborně a v začátku se ujali vedení 14:4. Za tohoto stavu měli několik příležitostí k dalšímu navýšení, které bohužel nevyužili a soupeř začal náskok stahovat. Ve třetí čtvrtině se těžko prosazovali v útoku a do vedení šli Němci, kteří rovněž získali desetibodový náskok. Bohužel až v závěru utkání se ostravští trefili z delší vzdálenosti, měli několik zisků a závěr zdramatizovali. Na výhru to ale nestačilo. Touto porážkou „spadli“ do skupiny o 9.-12. místo.

Další den byl soupeřem tým Eiffeltowers Den Bosch. Basketbalisté pokračovali ve zlepšeném výkonu a bojovné holanďany udolali. Oba týmy se trápily se střelbou z delší vzdálenosti, našim se podařilo několik rychlých protiútoků a lépe kombinovali do jejich zónové obrany. Vyhra šestnáctibodovým rozdílem a první vítězství na turnaji.

Proti španělům z madridského Casvi si vybírají Ostravané opět slabší den. Velké problémy s fauly, nízká úspěšnost střelby a katastrofální trestné hody (5/20)! Prohra o bod střelou v poslední sekundě = úplně zbytečná porážka.

V posledním utkání byl soupeřem BCM Ostrava lepší španělé z Torrejonu, kteří hráli na turnaji velmi dobře. Naši byli najednou jako vyměnění proti předešlému dni, předváděli výborný basketbal, všem hráčům se dařilo a v druhém poločase byli téměř k nezastavení, vše vycházelo. Byl to nejlepší výkon na turnaji a touto výhrou se vyhrála skupina o 9.-12. místo.

Kromě posledního utkání se hráči Ostravy na turnaji trápili střelecky, hráčí viděli, že musí dále tvrdě pracovat na všech činnostech. Setkali se s různými styly basketbalu a turnaj byl pro další rozvoj hráčů velkým přínosem. Dvě výrazné výhry, dvě těsné porážky a jedna vysoká porážka nakonec stačily na 9. místo.

V individuálních soutěžích byl Adam Choleva třetí ve smečovací soutěži a Jirka Dedek druhý v trojkách, kdy finálový rozstřel prohrál o jediný bod.

Celkově na turnaji zanechali dobrý dojem. Zvítězil tým Elan Chalon, turnaj navštívilo přes 8 000 diváků. Výborná zkušenost pro všechny.

Výsledky:

SoupeřVýsledek
Nancy35-83
Bayern Mnichov58:60
Den Bosch47:31
Casvi49:50
Torrejon72:53

Podrobné statistiky a další fotografie naleznete na www.jfcholetmondialbasketball.com.